En Sevdiğim Yayınevleri - 1) Ayrıntı Yayınları

Blog sitemde oldukça değişik konularda yazılar yazıyorum. Şu an için okuma oranları elbette çok düşük. Zaten okuma etkinliği ülkemiz insanının büyük bir kesimi için zulüm olduğu için bunu anlayabiliyorum. Bundan 7-8 yıl önce sevdiğim müzik türü hakkında albüm değerlendirmeleri yaptığım blog sitemde de durum aynıydı. Belli bir süre geçtikten sonra kemik okuyuculara sahip olmuştum. “Mono-ide” için açıkçası böyle bir beklentim yok. Zaten bu bloğu açmamın nedeni herkes yazılarımı okusun ve benden bahsetsin değildi. Yazmayı sevdiğim için yazıyorum. Birkaç kişiye bile ulaşıyor olmamdan ben mutlu oluyorum. Kitap öneri sayfam olan “Nihil KitapInstagram hesabını “Mono-ide” için yazdığım yazılar ile ortak kullanmamın nedeni de bir bakıma bu yüzden aslında. Orada da sayfayı takip eden herkesi kucaklamıyorum. Zaten birçok abuk sabuk ticari hesaplar varken bir de kitaplarla hiç alakası olmayan insanlarla uğraşıyorum. O yüzden böyle tipleri direkt olarak engelliyorum. Böylece Nihil Kitap daha niş bir sayfaya dönüşmüş oluyor. Burada bir yazı dizisi başlatmaya karar verdim. Fakat bu yazı dizisini her hafta yazmayacağım. Çünkü yazmam gereken farklı konuları ötelemek istemiyorum. Bu yüzden aydan aya yayınlayacağım bir yazı dizisine başlıyorum. “En Sevdiğim Yayınevleri” adlı bu yazı dizisinde benim kitap alırken ilk baktığım şey olan yayınevlerinin öneminden ve neden o yayınevlerini tercih ettiğimden sizlere söz edeceğim. Lafı daha fazla uzatmadan benim için yeri asla değişmeyecek olan ilk yayın evinden başlamak istiyorum.

Ayrıntı Yayınları’nı kendim için şöyle tanımlıyorum; bugün eğer entelektüel bakımdan birazcık kendimi geliştirebildiysem bu kesinlikle Ayrıntı sayesinde olmuştur. Zira bu güzide yayınevinin bastığı kitaplar öylesine kaliteli işler ki bu standartta belki bir-iki yayınevi daha sayabilirim, hepsi o kadar. Genellikle her ay birkaç kitap alışverişi yapan biriyimdir. Uzunca bir süredir de internetten kitap alışverişi yapıyorum. Zira mağazalardaki kitap fiyatlarının oldukça absürt olduğundan daha önce “Kitaplar kalsın, Biz Bi' Gezip Gelelim!” adlı yazımda incelikli bir şekilde söz etmiştim. İşte bu aylık kitap alışverişlerimi yaparken kitap isimleri veya türleri üzerinden arama yapmak yerine ben direkt sevdiğim yayınevlerini filtreleyerek kitap aramalarımı yaparım. Elbette bu arama türünü aklımda alacağım belli bir kitap yokken yaparım. Bunu da çok severim. Zira benim için ufak çaplı bir keşif yolculuğu oluyor. Farklı birçok kitapla karşılaşıyor ve beğendiklerimi favorilerime ekliyorum. Bu filtreleme sistemini yapmadan önce ise sadece Ayrıntı Yayınları'nı işaretliyorum ve önce bu yayınevinden çıkan ve ilgimi çekecek kitapları araştırıyorum. Ayrıntı’dan okuduğum birçok kitap var. Nihil Kitap hesabımı takip edenler zaten görmüştür. Felsefe kitaplarından tutun da psikoloji kitaplarına kadar oldukça kallavi türlerde çok iyi eserleri dilimize kazandırmıştır Ayrıntı. Farklı konular hakkında bir şeyler düşündüğünüzde ve o konular hakkında bir şeyler okumak istediğinizde ilk olarak Ayrıntı’ya bakmanızı tavsiye ederim. Zira ben hep öyle yapıyorum ve çoğunlukla aklıma esen konular hakkında kitaplar buluyorum. Bunun en somut örneğini geçen yıl yaşamıştım. Evrim ile oldukça ilgili olan biri olarak okumayı ve araştırmayı sevdiğim bir başka konu olan “müzik” hakkında da bu yönde bir şeyler var mı acaba diye merak etmiştim. Yani, müziğin evrimsel bir süreci olduğunu elbette biliyordum. Fakat dilimize kazandırılmış böyle bir kitap var mıdır diye aklıma esmişti. İşte bu aklıma eseni unutmadan hemen Ayrıntı’dan kitap araştırmalarına başladım. Sadece arama motoruna müzik yazdım ve karşıma “Jacques Attali”nin “Gürültüden Müziğe” adlı eseri çıktı. Bu kitabı görür görmez ne kadar çok sevinmiştim. Böylece okumayı istediğim ve var olup olmadığını bilmediğim bir kitaba ulaşmış oldum.



Ayrıntı'nın tarihi hakkında kendi internet sitelerinde bir araştırma yapmak istedim. Fakat çok fazla bir bilgiye sahip olamadım açıkçası. Yine de sahip olduklarımdan birkaç cümle buraya iliştirmek istiyorum. Fakat internet sitesi Türkçe olmasına rağmen “Hakkımızda” kısmı “About Us” olarak var. Sadece bu kısım İngilizce olarak sitede yer alıyor. Fakat aşağı tarafta “Ayrıntı’ya Dair” diye bir sekmede İngilizce kısımda yazılanların çoğunun Türkçe hali var. Ayrıntı, sol görüş üzerine kurulmuş bir yayınevi. Yani bu yayınevinden kitap alacağınız zaman öyle yobazları ve faşistleri öven bir şeylere bakmayacaksınız. En başta da dediğim gibi entelektüel açıdan kendinizi geliştirmek istiyorsanız ve sürekli yeni şeyler öğrenmek istiyorsanız işte Ayrıntı tek başına bu açlığınızı giderebilecek bir yayınevidir. Evet, bu çok iddialı olabilir ama kesinlikle öyle. Bu arada bu yazı dizisinde hiçbir yayınevi ile anlaşmam yok. Yani Ayrıntı bana ne para veriyor ne de kitaplar gönderdi hediye olarak. Gerçi o güzel kitaplarından birkaçını gönderse yok demem o da ayrı bir konu tabi ki. Ayrıntı, ilk kitabını 1988 yılında basmış ve 30 yaşını geçmiş bir yayınevidir. Böylesi bir yayınevinin ülkemizde var olması benim için tutunacak dallarım arasında yer alıyor. Zira okumak benim için çok önemli bir aktivitedir. Ayrıntı’nın yayın hayatına devam ediyor olması bu yüzden çok önemli. Ayrıntı aynı zamanda “Dinozor Çocuk” ve “Dinozor Genç” kategorileri altında daha genç yaş grupları için de kitaplar yayınlamaktadır. Ne demişler ağaç yaşken eğilir. Bunun yanı sıra Ayrıntı’nın kitapları birçok sınıflara ayrılmış durumdadır. İnternet sitesine girdiğinizde sizler de bunu göreceksiniz. Örneğin; İdea, Lacivert, Ağır, Sanat ve Kuram, Bilim, Felsefe, Kadın gibi birçok özel sınıflarda kitapları vardır. Buraya yazdığım birkaç sınıfın hepsinden kitaplar okudum. Hepsi birbirinden iyi ve etkileyici kitaplardı. Foucoult’nunCinselliğin Tarihi” (Ağır Kitaplar), Scheurmann’ınGöğü Delen Adam”ı (Lacivert) ve Bataille’ın Edebiyat ve Kötülük” (Sanat ve Kuram) kitaplarını okuduğum birkaç Ayrıntı kitabına örnek verebilirim. Elbette bunların çok daha fazlası var kitaplığımda. Özetle eğer kendinizi geliştirmek ve entelektüel, aydın bir insan olarak bu toplumda yer almak istiyorsanız ve ihtiyacınız olan şey çok etkileyici kitaplar okumaksa Ayrıntı Yayınları kesinlikle ilk bakacağınız yayınevi olmalıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Görevimiz Yıkım!

Vahşi Müzik: Arabesk

Antik ve Modern Kurban Törenleri